Koronavirüs Kişiden Kişiye Farklı Etkiler Gösterir mi?

Koronavirüs Kişiden Kişiye Farklı Etkiler Gösterir mi?

Covid-19 hakkında Uzmanlar , dünya genelinde salgın haline gelen ve maalesef ülkemizde de bildirilmeye başlanan Covid-19 için en yüksek risk grubunu kronik kalp hastalarının oluşturduğunu, paniğe kapılmaksızın zamanında alınacak tedbirlerle bu salgının kısa sürede büyük kayıplar yaşanmadan atlatılabileceğini söyledi.  Son günlerde tansiyon ilaçları ile ilgili çıkan spekülasyonların bilimsel bir dayanağının olmadığını vurguladı. Koronavirüsün neden kişiden kişiye farklılık gösteridiğini de uzmanlar açıkladı.

2002 SARS ve 2012 MERS virüsleri gibi Covid-19'un da korona virüs ailesinden olduğunu ifade eden uzmanlar , hastalıktan %2-3 ölüm oranı bulunan hastalıkla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti; "Korona virüs, özellikle yaşlı ve kalp krizi öyküsü bulunan, kalp yetersizliği, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kronik böbrek yetmezliği, kronik bronşit, astım, kanser öyküsü olanlar ve immün direnci düşük olan, kemoterapi ve şua tedavisi alan yada kortizon kullanan kişilerde ağır seyretmektedir. Dolayısıyla kronik kalp rahatsızlığı olanlar en yüksek risk gruplarını oluşturmaktadır."
Dünya genelinde vaka sayısı arttıkça tamamen sağlıklı kişilerde kalple ilgili hastalık tutumlarının da tanımlanmaya başladığını belirtirken, korona virüsün ölümcül kalp kası iltihabı, kalp krizi, kalp yetersizliği tablosunda ağırlaşma, ritim bozuklukları, düşük tansiyon ve ani ölümlere yol açabileceğinin bildirildiğini söyledi.

"DOKTOR KONTROLÜ  DIŞINDA HİÇBİR İLACA ARA VERİLMEMELİ"

Yüksek tansiyon nedeniyle sık kullanılan ACE-I veya ARB grubu ilaç kullanan hastalarda korona virüs'ün daha ölümcül seyredebileceği yönünde söylentiler olduğunu belirten uzmanlar , bu spekülasyonların virüsün hücre içine girerken ACE2 denilen enzimi kullandığını gösteren deneysel çalışmalardan sonra gündeme geldiğini ifade ettiği açıklamalarına şöyle devam etti;

"Avrupa Hipertansiyon Derneği birkaç gün önce yaptığı duyuruda, bu söylemlerin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını, bu tür ilaçlar kullanan hastaların ilaçlarını kesinlikle bırakmaması, sosyal medyada dolaşan haberlere de itibar etmemesi gerektiğini vurgulamıştır. Dolayısıyla hastalarımıza hekimlerine danışmadan hiçbir ilaca ara vermemelerini önermekteyiz. Aksi takdirde bu hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu'nun korona virüs'le ilgili yararlı bilgileri ışığında da paniğe kapılmadan, gerekli tedbirlerin zamanında alınması ile bu salgının da kısa süre içinde, büyük kayıplar yaşanmadan atlatılabileceği inancındayız."

VİRÜSÜN ENFEKSİYON ŞİDDETİNİN KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR Mİ ?

Virüs enfeksiyonlarının şiddeti iki etkene göre farklılık gösterebilir. Bunlardan birincisi, maruz kalınan virüsün saldırganlık gücü (insan vücudunun savunma sistemlerini alt etme kapasitesi) ve solunum sistemine giren virüs sayısıdır. Basit bir mantıkla, solunum yollarına giren virüs sayısı arttıkça, virüsün savunma sistemimizi alt edip bronşlar ve akciğerler gibi daha alt solunum yollarına ulaşma olasılığı artacak, bronşit (bronş enfeksiyonu) ve zatürre (akciğer enfeksiyonu) gibi ağır infeksiyonlara yol açabilecektir. İkinci etken ise virüs ile karşılaşan kişinin bağışıklık sisteminin gücüdür. Genel olarak, bağışıklık sistemi yaşlılarda, altta yatan kronik hastalığı olanlarda, iyi beslenmeyenlerde, bedensel yada ruhsal olarak aşırı yorgun olan bireylerde daha zayıf olmaktadır ve bu bireylerde virüs enfeksiyonları daha ağır seyretmektedir.